Besparen

Geld besparen, de nieuwe hobby

Kun je van geld besparen een hobby maken? Het antwoord is Ja dat kan. Voor veel mensen is dit een sport en voor sommigen is het topsport. In de jaren 90 had je de vrekkenkrant, dat was een krant van een echtpaar die wilden snel het hoerapunt bereiken. Dat hoerapunt was dat ze konden stoppen met werken en daar hadden ze inderdaad ook alles voor over. Dit echtpaar deed dan ook de theezakjes aan de waslijn drogen, om ze weer opnieuw te kunnen gebruiken en zo geld te besparen.  Dit echtpaar had allebei een goede baan en toch hadden ze er de sport van gemaakt om geld te besparen. Het belangrijkste doel was om te consuminderen. In totaal waren er 28 edities van de vrekkenkrant met hun hilarische ideeën en ingezonden brieven die zijn bewaard gebleven als tijdsdocument van de jaren 90. Zo ver hoef jij natuurlijk niet te gaan.

Wat zijn dan de belangrijkste dingen wat je kan doen om te besparen? 

Er zijn heel veel manieren om te besparen zonder de theezakjes aan de waslijn te hangen. Je kan bijvoorbeeld elk jaar wisselen van energie leverancier, je ontvangt dan direct de aanmeldbonus wat  in de honderden euro’s kan lopen. Het is natuurlijk wel een administratieve rompslomp, maar zeker de moeite waard.

Een eenspersoons huishouden gebruikt ongeveer 46.000 liter water per jaar. Bent je met meerderen dan is dat natuurlijk maal het aantal personen wat in het huishouden zit. Gemiddeld kost een kubieke meter 1000 l water een € 0,80, daar dien je  dan nog wel wat vaste lasten per jaar bij te tellen. Je kunt dan zelf ook wel besparingstips maken zoals een kookwekker als je onder de douche staat en een baksteen in de stortbak van je toilet om het waterverbruik te minderen. Water in Nederland is gewoon drinkbaar, pak een lege fles zet het lekker koud in de koelkast. Daar kun je al een grote besparing mee opdoen.

Een hobby is eigenlijk je tijd zinnig besteden, en een goed idee is om via YouTube een cursus te doen, er zijn zoveel gratis cursussen zoals broodbakken, masseren, yoga of wellicht wel lekker koken. Maak van iets simpels nou eens iets heel erg culinair. Als je dan de smaak een beetje te pakken hebt van het koken, dan is het natuurlijk ook leuk om voor anderen te koken, er zijn genoeg websites waar jij je culinaire hoogstandjes kunt aanbieden en waar mensen die het te druk hebben om te koken graag voor willen betalen. Dat is dus een win win situatie.

Zinnig besteden van je tijd kan je natuurlijk ook doen om vrijwilligerswerk te doen,  soms is het alleen maar een praatje bij een kopje koffie voor iemand die misschien heel erg eenzaam is. Of misschien zijn het kleine klusjes die je kan doen die voor jou heel makkelijk zijn maar voor een ander onuitvoerbaar. Het warme gevoel wat je dan krijgt van een ander persoon, het zal je een erg sociaal mens maken.