Vaste lasten

Besparen op je vaste lasten doe je zo

Besparen op je vaste lasten is dat mogelijk? Zeker weten. Wellicht moet je een beetje uit je comfortzone, maar dat betaald zich aan het eind van de maand makkelijk terug. Wij helpen je met wat tips op weg.

Besparen op je verwarming

In de nacht kun je de thermostaat gerust op 15 graden zetten, ga niet je huis verwarmen voor de hond of een kat, die vind het echt behaaglijk onder een dekentje. Een graadje lager dan normaal is 100 euro per jaar verdienen. Houd ramen en deuren dicht. Een deurdranger die deuren sluit levert direct geld op. Gebruik een elektrische deken in plaats van de verwarming in de slaapkamer en je bespaart zo weer € 100 per jaar. Radiatorfolie is natuurlijk ook belangrijk. Deze plaats je achter de radiator en kaatst de warmte direct weer terug naar de kamer. Isolatie is natuurlijk hierbij ook belangrijk, anders wordt het dweilen met de kraan open. 

Bespaar op je gasrekening

25% van uw gasrekening is voor warm water, hoe kun je daar nu op besparen? Gebruik allereerst een keukenwekker om maximaal 5 minuten te douchen met een water besparende douchekop van maximaal 7 l/min. Probeer het vullen van een bad zoveel mogelijk te beperken. Met de kinderen in bad? Zet een streep in de badkuip tot hoever ze het bad mogen vullen.  Een zonneboiler kan natuurlijk ook helpen  om de verbruikte energie terug te winnen.

Besparen in de keuken

Uiteraard kun je ook besparen in de keuken. Gebruik een waterkoker in ieder geval in plaats van een kokend waterkraan. Voor de afwas gebruik je het ouderwetse teiltje en laat de waterkraan niet onnodig lopen. Waterboiler? Stel de temperatuur lager in, maar niet lager dan 60°.

Nieuw apparaat kopen?

Soms ben je toe aan nieuw apparatuur. Koop dan alleen apparaten die A+++ zijn. Deze zullen je helpen om de elektra rekening laag te houden. Een koelkast die ouder is dan vijf jaar en A++? Dan is het zeker waard om deze te vervangen. De aankoopkosten en het energieverbruik kun je zeker hier op terug verdienen. Zet alle apparaten na gebruik uit, sommige apparaten hebben een zogenoemd sluipverbruik. Dus Standby of klokjes dat heb je helemaal niet nodig. Kost alleen maar geld. 

Bespaar op verlichting

Ook op verlichting kun je besparen. Koop alleen maar ledlampen in plaats van de oude vertrouwde gloeilamp. Een ledlamp is bijna 85% goedkoper dan de normale gloeilamp in gebruik. Benut vooral daglicht, dat is een gratis energiebron.

Besparen op je wasgoed

Besparen op wassen kun je  doen door op 30 of 40° te wassen. Zorg altijd dat je een volle machine hebt en probeer indien mogelijk de was te drogen op een droogrek of in de buitenlucht in plaats van de wasdroger. Een wasmachine kan meestal 6-7 kg aan en dat is meer dan je denkt.

Besparen op de koel- en vrieskast

Besparen op koelen en vriezen is natuurlijk mogelijk. Meestal is de  tweede koelkast een oud beestje, deze slurpt alleen maar geld. Koop liever een grote energiezuinige koelkast. Natuurlijk kun je de oude koelkast wel gebruiken als er een feestje is, maar zet hem tussentijds dan uit.